Gå til hovedinnhold

Forsiden

Kronikk om erfaringene fra jordskjelv,

31.01.2010
(Knut Henning opplevde selv forrige århundres største 27. juli 1976)

Katastrofekapitalismen? som hun kaller det, kaster seg over offeret mens det er på det mest forsvarsløse. Nesten som en naturkatastrofes tvilling.

Jordas skjelv.
Jordskjelvet på Haiti kan ha krevd 200000 ofre, kanskje fler når ettervirkningen telles opp. Det målte 7 på Richters skala. Dermed er det blant de alvorligste skjelvene gjennom tidene.
 
Felles for de aller fleste naturkatastrofene er at fattige samfunn rammes, ikke bare på grunn av hvor de ligger geografisk med sterke spenninger i jordskorpa. Men fordi bygningene og infrastrukturen generelt er dårlig. Derfor har naturkatastrofenes omfang på antall døde i stor grad en menneskelig, politisk forklaring. At det er det fattige, undertrykte Haiti som rammes så hardt er ingen tilfeldighet.
 
Under og etter slike katastrofer kommer menneskets dårlige og gode sider tydelig fram. Noen utnytter sitasjonen til egen vinning og kontroll. Vi ser det allerede på Haiti. Også profitørene er på plass. Men det gode er at folks ønske om å hjelpe og vise omtanke er så overlegent dominerende, det skal vi ikke glemme. De siste tiåra er katastrofehjelpen og solidariteten blitt grenseløs. ”Hele verden” reagerer. Vi lar oss engasjere fordi media bringer lidelsene til de fleste verdenshjørner på vår runde jord. Vi så det etter tsunamien som rammet Arche andre juledag 2006, vi ser det i dag, og det styrker håpet og troen på folk.
 
Millioner av mennesker har dødd under jordskjelv, Wikipedia har en historisk oversikt. Der nevnes jordskjelvet i Tanshang som det verste i forrige århundre. Det målte 8.2 på Richters skala (30 ganger kraftigere enn Haiti) og 650000 skal ha omkommet. Det er glemt for verden, for media dekket det ikke. Kina var lukket under firerbanden og langt borte. Jeg husker det fordi jeg dagene før tilfeldigvis besøkte bl.a. Lin XI kullgruve 600m under jorda, den vesle bondebrigaden Cha Chui med 146 fattigslige hus og porselensfabrikk nr. 5 med1520 arbeidere midt i millionbyen, og det gjorde et djupt inntrykk. Folk bodde tett og var fattige, vennlige og stolte. I Hopeiprovinsen bodde det 7 millioner den gangen. Skjelvet rystet Peking hotell, 15 mil fra skjelvets senter der jeg sov natta til 27. juli og våkna av rystelsene og murpuss som falt fra taket. De smilende, syngende barna jeg besøkte i barnehagen dagene før i det som må ha vært skjelvets senter, ble antakelig gravlagt den natta..
 
Historien kjenner til to jordskjelv som har tatt flere menneskeliv; Time magasine nevner Shaanxi 1556 som det verste. 830000 mennesker skal ha omkommet. Wikipedia nevner også Syria i 1201, med over en million døde. Disse historiske hendelsene spredte seg seint, men har overlevd, kanskje mest som historier med mytiske, religiøse forklaringer om Guds straff.
 
I dag binder slike hendelser verdens folk sammen i solidaritet, mye takket være medias bokstavelig talt rystende virkelighetsbeskrivelser og hjelpeorganisasjonenes store innsats. På den andre siden lurer gribbene ved enhver slik katastrofe som på Haiti, det er det ingen grunn til å lukke øynene for. Det er overbevisende beskrevet i Naomi Kleins bok ”Sjokkdoktrinen” Der beskriver hun et mønster av rovgriske profitører i katastrofenes kjølvann, ofte planlagt og organisert fra de aller rikestes kultiverte kontorer.
 
”Katastrofekapitalismen” som hun kaller det, kaster seg over offeret mens det er på det mest forsvarsløse. Nesten som en naturkatastrofes tvilling.


 

31.01.2010