Gå til hovedinnhold

Forsiden

AFGHANISTANKRIGEN INN I SITT NIENDE ÅR.

05.10.2009
Av Knut Henning Thygesen, Rødt Risør, http://xn--rdtrisr-q1af.no
 I disse dager går USA, NATO og Norge inn i sitt niende år med krig i Afghanistan. Den USA-ledete invasjonen kom offisielt som et svar på terrorhandlingen 9/11. Målet var å ta Bin Laden, knuse Al Quaida og bekjempe Taliban, USAs tideligere allierte i regionen. I år er det også tjue år siden Sovjetunionen trakk troppene ut av landet etter ti års okkupasjon og store tap. Verst gikk det ut over sivilbefolkningen. Slik er det nå også. Folket lir. 
 
Situasjonen i Afghanistan er vanskelig og uavklart. Ting har ikke gått slik som forespeilet. Landet betegnes som ”et nytt Vietnam” og en ”hengemyr” som okkupantene ikke kommer ut av. Krigsmotstanden og tapene på begge sider i Afghanistan vokser i takt med USA/NATOs opptrapping. Afghanistankjenneren Fredrik Barth skriver; ”Jo tyngre NATO-krigføring, jo mer støtte til Taliban”. Opiumshandelen øker. Nøden øker. Den humanitære hjelpen når i svært begrenset grad fram på grunn av korrupsjon. Ved makten sitter marionetten Hamid Kazai og nær denne makten den korrupte Nordalliansen, kjent for alvorlige brudd på menneskerettighetene og opiumsalg.
 
Det står nå over 100000 fremmede soldater i landet. USA ønsker å trappe opp og sende inn flere soldater. På den andre siden har sentrale bidragsytere som Canada og Nederland varslet at de trekker styrkene sine ut i løpet av få år. Andre NATO-land etterspør en tidsplan for tilbaketrekking. I USA og Storbritannia er over halvparten av befolkningen for å trekke soldatene ut.
 
I dag begrunnes krigen med at vesten skal frigjøre Afghanerne fra Taliban, ”Operation Enduring Freedom”. NATO (og Norge) vedtok i 1999 at alliansen kunne delta ”Out of Area”, altså utenfor NATO-landenes grense i såkalte ”forkjøpskriger”. Afghanistankrigen defineres inn under et slikt begrep, og krigen skal hindre fundamentalistisk islam, representert først og fremst ved Taliban å spre seg.
 
Krigens erfaringer er imidlertid motsatt: Taliban og andre fundamentalistiske organisasjoner sprer seg. Det er tydeligst i Afghanistan der de sivile tapene vokser, men også i naboland som Pakistan, der deler av landet bombes med Vestens droner og raketter. Ut av kratrene fødes nær sagt nye selvmordsbombere. Fundamentalistenes vekstvilkår styrkes. USA-hatet vokser.
 
Søndag kveld, 11. oktober kommer en av verdens mest kjente fredsforskere, Johan Galtung til Risør på et åpent møte i regi av Rødt. Temaet er hvordan konflikter kan løses og fred skapes i Afghanistan, hva er det som skjer og hva er løsningen. Han vil sette fokus på fredsprosesser. -Og han er ikke tilhenger av den måten USA og NATO ”løser” problemet med Al Quaida og Taliban på.
 
På åtteårsdagen for invasjonen angår dette Norge i aller høyeste grad som deltaker i krigen. Ikke minst i et land der krigen nærmest var fraværende i valgkampen. Og i en fase av krigen som omtales som en skjebnetid for ulike vegvalg.
 
 
 
 
 
 
05.10.2009