Gå til hovedinnhold

Forsiden

RISØR RØDT - KRAGERØ RØDT møte

14.04.2024
Rø
I helga arrangerte Rødt Risør og Kragerø felles medlemsmøte med inviterte gjester og foredragsholdere.

15CC7252-E9A6-43C8-9B1F-9054820449E7.jpg

 

RØDT SUKSESS-MØTE I RISØR

For de 25 deltakerne blei det en svært lærerik og sosial dag

 

 

 

I helga arrangerte Rødt Risør og Kragerø felles medlemsmøte med inviterte gjester og foredragsholdere. For de 25 deltakerne blei det en svært lærerik og sosial dag.


 

 

Disse temaene sto sentralt: Kommuneøkonomi, Levekårsproblematikk og arbeid, det hardt prøvede Skagerrakhavet og kystlandskapet, boligpolitikk. 

Disse temaene sto sentralt: Kommuneøkonomi, Levekårsproblematikk og arbeid, det hardt prøvede Skagerrakhavet og kystlandskapet, boligpolitikk. 

 

ØKONOMISK KRISE I MANGE KOMMUNER 

Stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund, medlem av Kommunal og forvaltningskomiteen på Stortinget innledet om 

«Kragerø og Risør, regionen og rekordmange kommuner over hele landet sliter økonomisk. Innser regjeringa hva som skjer? 

Etter Lund snakket Kommunedirektøren for Risør Carl Jacob Hansen med temaet: «Bærekraftige kutt til beinet» og Risørs prosjekt Bærekraft 25 der kommunen har satt seg som mål å kutte 40 mill.

Innledninga blei fulgt opp med en samtale mellom Charlotte Therkelsen, ordfører i Kragerø, og Lisbeth Raanes Hansen, Rødts fylkestingspolitiker i samtale med Andrew Windtwood. Temaet var «økonomiske kutt i kommunale tjenester og samfunnsbygging». Det blei reist spørsmål om hvordan ytterligere kutt i kommunenes økonomi kan forene økonomisk bærekraft med de to andre av FNs bærekraftmål, miljø og sosial rettferdighet. 

 

Bakgrunnen for temaet Kommuneøkonomi, er at en tredel av kommunene går med underskudd, Kragerø har havna på Robek-lista og Risør må kutte med 40 millioner i løpet ev perioden. I Østregionen i Agder og vestregionen i Telemark frykter Rødt mange kommuner står på terskelen til Robek-lista. Rødt frykter at underfinansieringen av så mange kommuner vil føre til dårligere tjenester og presset arbeidsliv med privatisering av tjenester som resultat, på sikt sentralisering og kommunesammenslåinger. I samtalen etter KDs innledning, la panelet vekt på at Rødt må få fram sin egen politikk der Rødt gjennom stortingsgruppa bl.a. foreslår mer til kommunene. Rødt vil bidra til å se på oppgaver som kan nedprioriteres, men ønsker ikke å være med på kutt som bygger ned kommunenes sentrale rolle i velferdsstaten. Det kan ikke være folks ønske at kommunenes rolle svekkes når det gjelder samfunnsutvikling, tjenester, distriktspolitikk, miljø og sosial utjevning. 

 

 

Tobias Drevland Lund er politikar for Raudt, som sidan 2021 er stortingsrepresentant frå Telemark. Han var leiar i Raud Ungdom 2018–2020.

https://snl.no/Tobias_Drevland_Lund

 

 

Charlotte Therkelsen er ordfører i Krager for Rødt og nestleder i Rødt: https://no.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Therkelsen

 

Lisbeth Rånes Hansen er utdanna telemontører, vært faglig tillitsvalgt og jobba som planlegger i Agder fylkeskommune. Sitter i Agder fylkesting. 

 

Andrew Windtwood er formannskapsmedlem i Risør og er sykepleierstudent. 

 

Kommuneproposisjonen: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop.-110-s-20212022/id2912498/ Og inntekttystemet: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing-nou-2022-inntektssystemet-for-kommunene/id2927900/

 

 

LEVEKÅRA I ØSTRE AGDER OG VESTRE TELEMARK BLANT DE MEST UTSATTE I LANDET. 

Samfunnsforskeren bak rapporten i 1993, Helge Rød Surt liv på det blide Sørland, innleda om den økonomiske utviklinga på Sørlandet fra den tida landsdelen var den rikeste i landet, fram til i dag, hvor vi er blant de fattigste og hvordan de dårlige levekåra er knytta til den økonomiske svake stillingen for landsdelen. Levekårsrapporten fra 2022 viser at lite har skjedd i positiv retning siden undersøkelsen i 1993, og Rød etterlyste nytenking. Han mente Morrow kunne ha en positiv effekt på sysselsettingen og som resultat av det også på levekåra. Samtidig pekte han på behovet for flere arbeidsplasser utenfor det ordinære arbeidsmarkedet som er alt for krevende for stadig fler. 

 

Helge Røed (f. 1944) er journalist og tidligere informasjonssjef i Arbeiderpartiet. Han har vært redaktør i Sørlandet i Kristiansand og politisk rådgiver i Kommunaldepartementet og Miljøverndepartementet. Han har gitt ut en biografi om Ole Colbjørnsen «Ola tiltak» en om Erik Brofoss «Strateg og samfunnsforsker» og en om Arendal fossekompani «Kraft og bærekraft»

https://www.gyldendal.no/forfattere/helge-røed/a-10023076-no/

 

 

SKAGERRAK OG KYSTLANDSKAPET 

Per Erik Schulze, marinbiolog, rådgiver for Naturvernforbundet og medlem i kommunestyret i Kragerø for MDG snakka om forvaltninga av både kystlandskapet/strandsona og Skagerak under temaet: Det glemte havet og kystlandskapet. Forvaltning av Skagerrak, hyttepolitikk og arealnedbygging. 

Han poengterte lokalpolitikerne sin avgjørende rolle som ansvarlige for utviklingen i samfunnet når det gjelder planarbeid, og advarte mot å overlate styringen av kystlandskapet til utbyggerne. – Vi må være bevisste på at et er vi som politikere som bestemmer, sa Schulze. Han etterlyste også en sterkere statlig styring. 

Han viste hvordan Skagerrak var utsatt for en rekke miljøfaktorer som bryter ned livet i Skagerrak og trakk særlig fram det vi kan gjøre noe med: Vern av viktige havområder. Han knytta det til FNs mål om 30% vern og pekte på at Norge og Skagerrak ligger dårlig an når det gjelder vern. – Forsøk viser at emneområder kan bidra til å få liv tilbake i havet igjen. 

https://naturvernforbundet.no/ansatte/per-erik-schulze/

 

INNBYGGERSTYRT BYUTVIKLING

Terje Mindrebø holdt foredrag om hvordan Kragerø kunne få mer innbyggerstyrt utvikling av kommunen og orienterte om prosjektet GNIST. Tittelen på foredraget var: «Hvordan kan Kragerø gå fra å ha en utbyggerstyrt byutvikling til å la beboerne og deres behov legge føringer og være styrende for utviklingen?»

Om GNIST: https://www.kragero.kommune.no/aktuelt/dette-ma-til-for-a-skape-en-innbyggerstyrt-kommune.24484.aspx

Mindrebø viste til erfaringene gjennom mange år i Kragerø, der «utviklere» har kommet med store planer som befolkningen ikke vil ha. – Det er på tide at folk får bestemme utviklingen i sin egen by og ikke private utbyggere, sa Mindrebø.

 

Terje Mindrebø er leder for hovedutvalg for plan og bygg i Kragerø 

 


 

 

 

 

DETTE VAR LØRDAGENS PROGRAM 

 

RØDT KRAGERØ OG RØDT RISØR INVITERER TIL FELLES MEDLEMSMØTE 

 

LØRDAG 13.APRIL

Senter For Frivillighet, Sykehusgata 9 i Risør

 

Kl. 11.30: Åpnes dørene og vi serverer frukt, kaffe, brus og skravler litt ?!

 

Kl. 12.00: Velkommen

 

Kl. 12.10:

Kragerø og Risør, regionen og rekordmange kommuner over hele landet sliter økonomisk. Innser regjeringa hva som skjer?

Foredragsholder: Tobias Drevland Lund, medlem av Kommunal og forvaltningskomiteen på Stortinget  

 

Kl. 13.15 Benstrekk / pause                                                                     

 

Kl. 13.30:

Bærekraftige kutt til beinet.

Risørs kommunedirektør Carl Jakob Hansen, innleder om prosjekt Bærekraft -25 der Risør kommune skal kutte 40 mill.

 

Charlotte Therkelsen, ordfører i Kragerø, og Lisbeth Raanes Hansen, Rødts fylkestingspolitiker i samtale med Andrew Windtwood. Tema: økonomiske kutt i kommunale tjenester og samfunnsbygging. Vennskapelig og skarp samtale om den vanskelige kommuneøkonomien, der vi knytter økonomisk bærekraft til de to andre av FNs bærekraftmåla, miljø og sosial rettferdighet. 

 

Kl. 14.30 Benstrekk / pause                                                                     

 

Kl. 15.00:

Surt liv på det blide Sørland

Foredragsholder: samfunnsforskeren bak rapporten i 1993, Helge Rød

 

 

Kl. 16.00 Pizzabuffet

 

 

Kl. 17.30:

Det glemte havet og kystlandskapet. Forvaltning av Skagerrak, hyttepolitikk og arealnedbygging. 

Foredragsholder: Per Erik Schulze, marinbiolog, rådgiver for Naturvernforbundet.  

   

Kl. 18.30 Benstrekk / pause                                                                    

 

Kl. 18.45:

Hvordan kan Kragerø gå fra å ha en utbyggerstyrt byutvikling til å la beboerne og deres behov legge føringer og være styrende for utviklingen?

Foredragsholder: Terje Mindrebø / prosjektet GNIST.  

 

Kl. 19.45:

Oppsummering og avslutning – vel hjem!

Sendt fra min iPad







Noen bilder fra møtet:



 
14.04.2024