Gå til hovedinnhold

Forsiden

Å ENERGIs SAMFUNNSANSVAR ER EIERKOMMUNENES ANSVAR.

31.08.2023
Unknown
ENERGISELSKAPET Å, DER RISØR KOMMUNE ER MEDEIER, VURDERTE SELSKAPETS FORTJENESTE OVER SAMFUNNSANSVARET DA DE OPGRADERTE FENNEFOSS KRAFTVERK.

– Ta eieransvar! sier Rødts kommunestyregruppe i Risør til eierkommunene i Å Energi. –  Krev at Å Energi, som er et offentlig eid aksjeselskap, instruerer styret og generalforsamling til å vise samfunnsansvar og investere i oppgradering av selskapets kraftverk. Vi trenger å utnytte potensialet i vannkraftverkene for å hindre nedbygging av natur, bygge fornybarsamfunnet og redusere utslippene. 
Kommunene på Agder og i Vestfold har aksjemajoriteten i Å energi. Eierne har ansvar for at selskapet viser samfunnsansvar. 
 


Til Risør kommunes representant til eiermøtene ordfører Per Lunden og Kommunedirektør Carl Jakob Hansen

Fra Rødts kommunestyregruppe, ved Knut Henning Thygesen 

 

 

Å ENERGIs SAMFUNNSANSVAR ER EIERKOMMUNENES ANSVAR.

 

ENERGISELSKAPET Å, DER RISØR KOMMUNE ER MEDEIER, VURDERTE SELSKAPETS FORTJENESTE OVER SAMFUNNSANSVARET DA DE OPGRADERTE FENNEFOSS KRAFTVERK. – RØDTs KOMMUNESTYREGRUPPE BER OM AT RISØR KOMMUNES REPRESENTANT I EIERMØTENE PRESISERER SELSKAPETs SAMFUNNSANSVAR FOR Å UTNYTTE KRAFTPOTENSIALET I KRAFVERKENE. – VI BER OM AT EIERNE TYDELIG MÅ INSTRUERE DETTE SAMFUNNSANSVARET OVERFOR STYRET OG GENREALFORSAMLING. 

 

 

Onsdag forrige uke kunne NRK opplyse at selskapets nyåpna oppgradering av kraftverket Fennefoss i Evje Hornes kommune, som Risør kommune er medeier i som aksjonær, ikke utnyttet potensialet for kraftproduksjon fullt ut, ikke på grunn av naturhensyn, men fordi det ikke var lønnsomt nok for Å Energi. Begrunnelsen til konsernsjef Terje Syvertsen selskapets pressemelding 19. august var grunnrenteskatten, som hindrer lønnsomhet over 10 MW. Til NRK sier konsernsjef Steffen Syvertsen: "For oss er det en finansiell- og forretningsmessig vurdering. Hadde vi ikke gjort det sånn, hadde det ikke blitt noe kraftverk i det hele tatt." 

 

Vi mener det kan være grunn til å vurdere grunnrenteskattens virkning på utbedring av kraftverkene, men grunnrenteskatten kan ikke unnskylde Å Energis valg for manglende investering i oppgradering på Fennefoss. Selskapet har opplevd eventyrlige overskudd de seinere åra.

 

På vegne av Rødts kommunestyregruppe ber vi om at kommunens representant i Å Energis eiermøte tar initiativ til en prinsippiell diskusjon med de andre eierkommunenes representanter om hvilke ansvar selskapet har når det gjelder oppgradering av krafverkene og hvilke delegert myndighet generalforsamling og styret har til å informere om og gjennomføre investeringer. Denne type vedtak må forankres hos eierne. 

Vi ber eierne presisere begrepet «samfunnsansvar», slik at det ikke hersker tvil i generalforsamling og styret om at Å energi skal bidra til den fornuftige delen av «det grønne skiftet". Egen maks fortjeneste må underordnes dette samfunnsansvaret. Vi ber også om at denne saken blir orientert om og diskutert på førstkommende kommunestyremøte. 

 

Som kommunestyrerepresentanter og kommunestyre er vi medansvarlig for kraftselskapet gjennom vårt eierskap. Risør har som overordna prinsipp i vår eierskapspolitikk vedtatt «et aktivt eierskap» i de selskapene kommunen er medeier i. Denne henvendelsen fra Rødts kommunestyregruppe er i tråd med dette vedtaket.

 

I Agder Energi sin eierskapsmelding står det: "Agder Energi forvalter samfunnets ressurser og har et særlig samfunnsansvar. (Kap. 6.) Retningslinjene var imidlertid difuse og nevnet ikke krav til oppgradering som samfunnsansvar.

I Å energis «Våre bærekraftsmål» står det ikke noe konkret om selskapets potensial for økt elproduksjon gjennom effektivisering og oppgradering av eksisterende kapasitet. Potensialet for oppgradering og effektivisering i det fusjonerte selskapet som i dag produserer 11,3 TWh e rikke kjent, men blir vurdert som betydelig. NVE anslår potensialet for oppgradering i Norge til 7,6TWh. av en total el-produksjon på 155TWh. 

 

Det er selskapets struktur som aksjeselskap organisert etter aksjeselskapsloven som gjør at det offentlig eide selskapet ikke setter samfunnsansvar over egen fortjeneste. Etter at energiloven ble innført i 1991, da Norge innførte Europas mest liberale energipolitikk og tok krafta på børs, ble de offentlige eide energiselskapene organiseet som AS-er. Det er kommunene på Agder og Vestfold som har aksjemajoriteten i Å Energi.

 

Flere har, etter at NRK påpekte forholdet, understreket at selskapet må ha et større samfunnsansvar som offentlig eid selskap, bl.a. Jørgen Thaule, bransjedirektør for energientreprenører og leverandørindustri hos Fornybar Norge. Han reagerer på at kraftselskapet ikke utnytter kapasiteten maksimalt.

– Det går rett inn i de diskusjonene vi har om hele den fornybare næringen. Det handler om forutsigbarhet, skattesystem og hvordan vi som nasjon skal komme i mål, sier han til NRK.

 

Stortinget har klare mål om å energieffektivisere el-forbruket, utnytte kraftproduksjonen i Norge bedre og øke produksjonskapasiteten uten, eller i minst mulig grad, å beslaglegge natur. Det er derfor et ønske om å maksismere utnyttelsen av kapasiteten på krafverkene våre uten at det går ut over kravet om vern av natur. Vi mener Å Energi bryter med dette samfunnsansvaret da de utbedret Fennefoss og at det også strider mot eierkommunenes politiske mål om å styrke el-produksjonen. 

 

OPPSUMMERT

Rødts kommunestyregruppe vil oppfordre Risørs representant i Eiermøtene, med utgangspunkt i de vurderingene Å Energi har gjort på oppgraderingen av Fennefoss kraftverk i Evje og Hornes kommune, om å reise den prinsippielle diskusjonen om selskapets samfunnsansvar veid opp mot det bedriftsøkonomiske ansvaret styret er pålagt. Hvordan grunnrenteskatten er organisert og slår ut for oppgradering og kapasitetseffektivisering av strømproduksjon vil være en naturlig del av denne diskusjonen. 

Det er ikke tilstrekkelig å "be selskapet ta samfunnsansvar," slik Aasland og borgerlige politikere tar til orde for. Ledelsen må instrueres av eierne og kravet om samfunnsansvar nedfelles klart i selskapets mål og strategi, mener vi. 


 
31.08.2023