Gå til hovedinnhold

Forsiden

Bredbånd til alle.

18.11.2007
Bredbånd til alle.
Likt breibandtilbud i distriktene som i byen er en stor seier for Risørs distriktspolitikk.
Det setter Risør på kartet som en moderne  kommune og styrker mulighetene for bosetting i distriktene med reduserte
miljøbelastninger til transport. Innen sommeren 2008 kan alle være på.   Interkommunalt samarbeid har vært en forutsetning for denne satsingen.


BREIBAND TIL ALLE I RISØR
 
I løpet av kommende halvår får alle i Risør tilbud om breiband med kapasitet på minst 5 Mb, (som tilfredsstiller de aller fleste behov for et hjem) og til samme pris uansett om du bor på den ytterste ø. 
For Risør blir derfor 2008 et jubelår, med boligbygging på Hunnekleiv på Hope og boligbygging og barnehage på Søndeled, Kalstadheie i tillegg til breiband til alle, også i distriktet.
 
Kommunene i Aust Agder er de første i landet som kan tilby denne tjenesten. 
Storinnkjøp og samordning har fått ned prisen. Det er et samarbeid mellom kommunene, fylket og TDC Song og Tel AG som har fått til dette tilbudet. Folk som ønsker dette tilbudet må bestille, og fra 19. nov. til 11. jan. må man benytte sjansen. Tlf. 81068090 eller www.heleagder.net Kommunen vil holde informasjonsmøter i distriktene, men er avhengig av at folk sjøl viser interesse og organiserer.
 
I kommunebudsjettet er det avsatt midler til Hope med stor kapasitet, slik at bl.a. skolen får tilgang på 100 Mb. (En rekke kommunale bygg i sentrum har allerede 100 MB) Det vurderes også å legge fiber til Øysang. Dermed får alle delene av kommunene fiber ut til hver sin sentral. Fra disse igjen strekkes det kabler til husstandene, i all hovedsak kobber, i få tilfeller optiske kabler (fiber) til institusjoner. De mest utilgjengelige områdene får signalene via satellitt.
 
Fra før har kommunen, i et samarbeidsprosjekt med andre kommuner på Agder lagt fiberkabler mellom de kommunale byggene i Sentrum. Disse eies av kommunen. De andre kablene eies og vil bli eid av private selskaper og kommunen må leie plass. Avtalene eller opsjonene forhandles fram og skal være gunstige for kommunen. Kommunen burde også sørget for å legge kabel til Hope. Det synes nå for seint.
 
Over hele landet legger nå store selskaper kabler. Den nye infrastrukturen eies altså av aksjeselskaper , som på denne måte blir eiere av den ”nye motorveien”. Denne byggingen av motorveier startet mens privatiseringsbølgen var på sitt sterkeste i Norge, med Stoltenberg og Bondevik, som ikke bare omgjorde statlige selskaper til aksjeselskaper, men også solgte seg ned og ut av bla.a. Televerket, NSB, Veivesenet, Telenor, Statoil og kraftverkene. Kommunene har gått sammen og har tatt en del ansvar, men staten har sviktet sitt ansvar som samfunnsbygger på et av vårt århundres viktigste teknologi.
 
Det betyr altså at de nye motorveiene blir eid privat, i motsetning til veiene som ble bygd ut i forrige århundre, som jo eies av kommuner og stat. Den private eiendomsretten til den nye motorveien (fiberoptikken) gjør at det i dag er slåsskamp om disse med mye dobbeltarbeid og parallelle kabler i samme grøft. De offentlige institusjonene og private må kjøpe plass av de som eier ”veiene”  
18.11.2007